Schot Coffee Roasters

Een nieuwe branding voor verse bonen

Drie witte specialty coffee zakken naast elkaar op een roze achtergrond
Services

positionering
concept
visuele identiteit
illustratie
packaging design
copy & tekstredactie
webdesign

Kwaliteit, ambachtelijkheid en betrokkenheid zijn dé kenmerken van Schot Coffee Roasters. De Rotterdamse koffiebrander koopt uitsluitend koffiebonen van topkwaliteit bij een vaste groep boeren, tegen een eerlijke prijs. Duurzaam ondernemerschap dat veel oplevert: de koffieboeren kunnen blijvend investeren in hun plantage, terwijl Schot een breed scala aan premium roasts kan bieden uit landen als Colombia, Thailand, Ethiopië en Brazilië.
Het branden van de bonen gebeurt in kleine hoeveelheden in een Giesen W6. Een proces waarbij kennis, vakmanschap en aandacht voor het product centraal staat. Het resultaat: koffies van hoge kwaliteit, die de karakteristieke smaken van de regio’s van origine benadrukken.

Sommige koffiesoorten groeien op 1200 meter boven zeeniveau andere op wel 2000. Op glooiende heuvels of in woeste gebergtes. Een prachtig uitgangspunt voor het ontwerp.

Concept

Bij Schot draait alles om aandacht. Dat begint bij de bonen. De locatie van de plantage, de hoogte waarop de koffieplanten groeien, de luchtvochtigheid; alles is bepalend voor de smaakontwikkelingen van de ongebrande boon. En dus voor de verschillende tasting notes die je kunt creëren met het branden. De grote aandacht die Schot hieraan geeft, vormt de basis van het concept dat we samen met hen hebben ontwikkeld.

De herkomst van de boon staat centraal in de visuele vertaling, letterlijk. Het land, de plantage, de hoogte en de branding dragen allemaal bij aan het karakteristieke smaakprofiel van de koffie. Al deze elementen samen vormen het uitgangspunt voor het ontwerp van de verpakking. Met de dwarsdoorsnede van het landschap als eyecatcher.

Witte koffie zak met donkerbruine bergen op het label
Uitwerking

Samen met Schot Coffee Roasters formuleerden we een duidelijke positionering van hun onderneming. We maakten een minimalistisch beeldmerk, dat aansluit bij het uitgangspunt van hun onderneming: kwaliteit van het product centraal. Dit logo komt terug in labels, kopjes, vacuümkoffiebussen, smaakkaarten, tape, banners en andere retailmiddelen.

Ook in de packaging, staat de herkomst van de boon centraal. Sommige koffiesoorten groeien op 1200 meter boven zeeniveau andere op wel 2000; op glooiende heuvels of in woeste gebergtes. Een prachtig uitgangspunt voor het ontwerp. Het etiket van elke koffiesoort, noemt daarom niet alleen het land van herkomst, de variëteit van de koffieplant en de naam en hoogte van de plantage, maar geeft een visuele hoofdrol aan het berglandschap waarin de boon groeit. De kleur van elk landschap refereert aan de tasting notes van de branding.

De excellente bonen voor barista-competities, kregen een verpakking met een minimalistische lijntekening in bronsdruk. Ook voor de Personal Blends van Rotterdamse horecaondernemingen als Doppio, Koen, Marques en Mecca, maakten we unieke verpakkingen.

Tot slot bouwden we een website in de huisstijl, met een geïntegreerde webwinkel waarin Schot Coffee Roasters haar blends verkoopt aan koffieliefhebbers over de hele wereld.

Schot Coffee Roasters verpakkingen
Schot koffiekopjes onder een espressomachine
Hotstamp tekst achterop witte koffie zak
Opdrachtgevers over ons
Schot logo in witte cirkel

Het brandingstraject heeft ons een betere focus gegeven in wie we zijn en waar we voor staan. We hebben Budelinc daarna bewust veel ruimte gegeven voor de visuele identiteit. Vertrouwen en samenspraak waren daarbij belangrijke ingrediënten; de ontwerpers namen ons mee in elke stap van het proces. We zijn heel blij met het resultaat. Het is precies wat we voor ogen hadden: simpel design dat krachtig spreekt.

John Schot

eigenaar

Fotografie Schot Coffee Roasters
Landschap fotografie van boven met tekst
John Schot koffiebonen branden
Landschap fotografie van boven met tekst

Voor nieuwe koffies heeft Schot Coffee Roasters alle ruimte om door te groeien en het assortiment uit te breiden.

Resultaat

Met de nieuwe visuele identiteit kan Schot Coffee Roasters duidelijk uitstralen waar ze voor staan: kwaliteit boven alles. Op hun website en op horecalocaties presenteren ze hun premium roasts op aantrekkelijke en herkenbare wijze. Het zorgde voor veel positieve reacties en een vervijfvoudiging van de omzet op zichtlocaties.

Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op!