Ministerie van SZW

Inspiratie­platform diversiteit in de zorg

Voortgaan in Verandering website op laptop scherm
Services

Communicatieadvies
Online ontwerp en vormgeving
art direction
film

Hoe bouwen we samen aan duurzame zorgorganisaties gericht op een diverse samenleving? Draagt meer cultuur-sensitieve zorg bij aan integratie en burgerschap? Deze vragen staat centraal in Voor(t)gaan in Verandering, een project in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Aanjagers zijn Jan Booij, Thijs Vink en veertien grote zorgpartners die zich inzetten voor meer diversiteit in de zorg.
De vraag

Help ons om het onderwerp ‘cultuursensitieve zorg’ duidelijk op de kaart te zetten en meer impact te realiseren met het project Voor(t)gaan in Verandering en de belangrijkste inzichten uit veertien interviews met beslissers in de ouderenzorg.

Krachtige verhalen, in meerdere talen, gericht op inspiratie en gedragsverandering.

uitwerking

Van datgene wat je al weet, wordt je niet wijzer. Dus ga vooral praten met die mensen, die je nog nooit gesproken hebt.’ Het is één van de quotes op het online inspiratieplatform dat we maakten voor Voor(t)gaan in verandering. Veertien prominente beslissers in de zorg, delen hier hun antwoord op de vraag hoe het anders kan, in tekst, beeld en op film. In nauw overleg met de opdrachtgever, voerden we art direction, regie, productie, montage en redactie. Ook zorgden we voor het online ontwerp. Het resultaat: krachtige verhalen, in meerdere talen, gericht op inspiratie en gedragsverandering. We voegden er een campagne aan toe, die ervoor zorgde dat het project meer bekendheid kreeg bij andere beleidsmakers en beslissers in de Nederlandse zorgsector.

Filmmaker Tim vertelt

Menselijkheid, daar draait het om bij cultuursensitieve zorg. Ik vond het daarom belangrijk dat de films persoonlijk zouden worden. Geen gelikte quote-video’s, maar echte mensen in beeld, met hun persoonlijke missie. We kozen ervoor, om juist de achterkant van de shoot te filmen. Om daar een beeld te krijgen van wie deze gedreven mensen werkelijk zijn.

VVoortgaan in Verandering website
Voortgaan in verandering mobiel schermen
Voortgaan in verandering mobiel filmpjes

Voor(t)gaan in verandering heeft een aanjagend en inspirerend effect gehad in de zorg.

Resultaat

Voor(t)gaan in verandering heeft een aanjagend en inspirerend effect gehad in de zorg. De vraag ‘hoe zorgen we ervoor dat de zorg cultuur-sensitiever wordt?’ is nadrukkelijk geagendeerd, binnen de zorgsector, maar ook binnen de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Uitspraken van beslissers hebben gediend als piketpalen in het verdere gesprek over dit onderwerp.

Opdrachtgevers over ons

Budelinc zocht en vond samen met ons manieren om de impact van Voor(t)gaan in verandering maximaal te maken. Ze maakten gefilmde statements waarin opinieleiders hun verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van diversiteit en inclusie. Het leverde dertien ultrakorte films op, die te zien zijn op een helder vormgegeven website, samen met quotes, beelden en verdiepende interviews. Zo zorgden ze voor kwaliteit en een blijvend referentiekader.

Jan Booij

initiator en projectleider Voor(t)gaan in Verandering

Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op!