Het Onverharde Pad

Urban hiking in een nieuwe jas

Het Onverharde Pad evenementpagina op mobiel
Services

communicatie-advies
concept
ontwerp
visuele identiteit
publicatie
website

Het Onverharde Pad zet zich in om de verbinding tussen mens, natuur en stad te stimuleren, met wandel-events en publicaties. Wandelen hoeft niet per se in ‘een mooi natuurgebied’. Juíst in de rafelranden van de stad zijn vaak de grootste ontdekkingen te doen. Het is de droom van Het Onverharde Pad om mensen zo veel mogelijk aan het wandelen te krijgen, ook in de stedelijke omgeving; een movement die bijdraagt aan de kwaliteit van leven in de stad en mensen op een andere manier naar hun directe omgeving laat kijken.
Op het programma: wandelfestivals, het Rotterdams Wandelsymposium, de Rotterdamse Wandelvierdaagse, de stiltewandeling op 4 mei, vogel-wandelingen, Hike & Space, kunstwandelingen, clean up walks en wekelijkse avondwandelingen met ingrediënten als livemuziek, natuur, stilte, meditatie, architectuur en nog veel meer.
De vraag

Ondersteun ons bij een heldere positionering van Het Onverharde Pad en ontwikkel een visuele identiteit die hieraan bijdraagt. Help ons bij het maken en promoten van onze eerste Rotterdamse wandelgids: Zo oud als de weg naar Kralingen.

Samen ontwikkelden we een identiteit én een serie middelen die goed aansluit bij de doelgroep en de programmering.

Concept

We zijn gestart bij de basis. Samen met het team van Het Onverharde Pad bespraken we de why, de how en de what van de organisatie. Dit gaf richting voor het vaststellen van de doelen, de doelgroepen en de positionering. Het Onverharde pad richt zich op een brede doelgroep. Niet alleen op doorgewinterde wandelaars, maar ook op nieuwe, (latente) ‘urban hikers’; relatief hoogopgeleide stedelingen van 25 tot 60 jaar, met interesse in natuur, stad, cultuur, zingeving en verbinding. Het Onverharde Pad spreekt hen aan met een onderscheidende programmering die verschillende gebieden aan elkaar verbindt: natuur, architectuur, stedenbouw, geschiedenis, kunst, muziek, literatuur, duurzaamheid en bezinning. De focus ligt primair op Rotterdam.

uitwerking

Samen met Het Onverharde Pad ontwikkelden we een identiteit én een serie middelen die goed aansluit bij de doelgroep en de programmering: sterk van vorm, werkend vanuit dynamiek en tegenstellingen, in een eigentijds kleurenpallet en op duurzame manier geproduceerd.

Het Onverharde Pad ontwerp sessie in De Ruimte Voor Ideeën

Nieuwe visuele identiteit

Buiten is waar de mens tot leven komt, vinden ze bij Het Onverharde Pad. De nieuwe visuele identiteit, is daarom opgebouwd uit grafische elementen die verwijzen naar de natuur en de cartografie. We kozen voor een dynamisch karakter: de elementen nemen elke keer een andere vorm aan, op basis van een wisselend routekaart-raster. Een mooie verwijzing naar het gegeven dat elke route, elk gebied en elke wandelaar zelf ook constant in verandering is.

We namen onze opdrachtgever van A tot Z mee in het ontwerpproces. Na elke stap gingen we met elkaar in gesprek over ideeën en resultaten. Zo kwam een identiteit tot stand die volledig aansluit bij het DNA van Het Onverharde Pad.

De visuele identiteit vertaalden we in een nieuwsbrief template en een no nonsens website die Het Onverharde Pad dient in dit eerste stuk van hun route. De site bevat een webshopfunctie voor de verkoop van de wandelgids en een eventkalender voor de promotie van de activiteiten.

Het Onverharde Pad logo - licht groen
Het Onverharde Pad logo - donker groen
Het Onverharde Pad logo - roze
Het Onverharde Pad logo - donker blauw

Zo oud als de weg naar Kralingen

De allereerste Rotterdamse wandelgids van Het Onverharde pad is getiteld: Zo oud als de weg naar Kralingen. De route loopt van Schiedam naar Kralingen, langs 108 verrassende plekken. Slingerend langs bijzondere architectuur, verborgen parkjes en kunst in de openbare ruimte, laat de wandeling je anders kijken naar al het moois om je heen en zet je aan tot vertraging en reflectie.

Budelinc dacht mee over het concept en ontwerp van de 80 pagina’s tellende gids. We toetsten de inhoud aan ‘de bedoeling’ en gaven redactioneel advies. Ook zetten we een heldere grafische lijn neer met een mix van typografische one liners, illustraties, fotografie en tekst tegen de achtergrond van een wisselend routekaartraster. De omslag bevat een uitvouwbare routekaart-illustratie en een legenda die verwijst naar de bijbehorende routestickers die te vinden zijn langs het pad.

We kozen voor een A5-formaat met soft cover; fijn om al wandelend vast te houden of in je rugzak te steken. Zo oud als de weg naar Kralingen werd milieuvriendelijk, waterloos gedrukt met cradle to cradle bio-inkt.

Zo oud als de weg naar Kralingen boekje schetsen
Zo oud als de weg naar Kralingen boekje cover
Het Onverharde Pad boekje opengeslagen pagina's

Online en offline middelen

Om de verschijning van de wandelgids te promoten, ontwikkelden we displays, posters, stickers, ansichtkaarten, flyers en pins. Centraal in elk ontwerp: grafische elementen uit de gids, zoals illustraties van ‘de zon’ en ‘de maan’, die staan voor het start- en eindpunt van de route. Ook maakten we social media templates.

Quote- Steeds groener wordende betonnen jungle rotterdam genaamd
Het Onverharde Pad website op mobiel
Het Onverharde Pad pins - zon en maan
Het Onverharde Pad kaarten set
Creative director Jasper vertelt

Het mooiste aan dit project is wat mij betreft de samenwerking met Het Onverharde Pad; het vertrouwen en de grote vrijheid die we kregen in het ontwikkelen van de visuele identiteit. En natuurlijk het feit dat we alles – van de gids tot het inpakpapier, van de ansichten tot de affiches – op milieuvriendelijke wijze hebben kunnen laten drukken.

Het Onverharde Pad wegwijs sticker
Illustratie van de zon
Het Onverharde Pad fotografie wandeling door het bos
Illustratie van de maan

Het Onverharde Pad heeft zichzelf helder kunnen neerzetten als Rotterdamse wandelorganisatie met een missie.

Resultaat

Het Onverharde Pad heeft zichzelf helder kunnen neerzetten als Rotterdamse wandelorganisatie met een missie. De doelgroep reageerde positief op de nieuwe visuele identiteit en de originele kleuren. De eerste Rotterdamse wandelgids is met enthousiasme ontvangen; een kleine 1000 exemplaren zijn al verkocht via de website en verschillende Rotterdamse boekhandels. Ook de verschillende events trekken steeds meer stadswandelaars.

Opdrachtgevers over ons
Het Onverharde Pad logo in witte cirkel

Budelinc weet als geen ander de juiste richting te vinden. Een idee is één. Maar om daar een prikkelende en uitnodigende visuele vertaalslag van te maken, is een hele kunst. Zij hebben voor Het Onverharde Pad een beeldtaal ontwikkeld die precies de kerntaak van de stichting omvat; wandelen is het middel, verbinding en inspiratie het hogere doel.

Iddo Drevijn

Het Onverharde Pad

Samen met

Iddo Drevijn, Nicole Bettonviel en Drukkerij Kempers.

Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op!