Toine Horvers

Beleven met het licht mee

Rite poster
Services

communicatieadvies
ontwerp

Al meer dan 40 jaar maakt kunstenaar Toine Horvers performances, installaties, beelden, grafiek, collages en teksten. Zijn veelzijdige werk maakt deel uit van de collecties van Museum Boijmans Van Beuningen, Teylers Museum, Kunstmuseum Den Haag, Van Abbemuseum, Centraal Museum, het Stedelijk Museum Schiedam, bedrijven en particuliere verzamelaars. Een belangrijke rol in het werk van Toine Horvers spelen tijd, beweging, energie, geluid, ritueel en taal. Zo ook in RITE, een serie performances die begon in 1994 en die nog altijd doorloopt.
De vraag

Ontwerp een aankondiging voor de nieuwe editie van RITE in de Oude Kerk in Charlois, passend bij de essentie van de performance.

Ritualistische vormen, herhaling en de lichtcyclus van dag en nacht. Deze begrippen zijn het uitgangspunt voor een concept waarin subtiele transformatie centraal staat.

concept

RITE is een ‘tijdgebonden kunstwerk’ waarin zangstemmen, architectonische ruimte en de cyclus van licht en donker samenkomen. De performance is gebaseerd op de vijf stadia in de lichtcyclus van een etmaal: duister, ochtendschemer, daglicht, avondschemer en duister.

Voor elk stadium is een gregoriaanse melodie gekozen die een uur lang herhaald gezongen wordt door meerdere zangers. Het klankweefsel dat ontstaat, verbindt zich met het veranderende licht en de ruimte. Tijdens elk van de vijf lichtstadia, zijn bezoekers een uur lang welkom.

De ruggengraat van RITE, wordt gevormd door ritualistische vormen, herhaling en de lichtcyclus van dag en nacht. Deze begrippen namen we als uitgangspunt voor een concept waarin subtiele transformatie centraal staat.

uitwerking

Om bezoekers uit te kunnen nodigen om RITE bij te wonen, maakten we een kleine publiekscampagne. We ontwikkelden een publiciteitstekst, een poster die ook als flyer dient, een website, templates voor social media en een online nieuwsbrief.

Rite flyer voorkant
Rite poster gevouwen tot flyer
Communicatiestrateeg Linda vertelt

Toine nam ons mee in zijn subtiele universum van tijd, herhaling en rituele vormen. Het was mooi om de content en middelen te maken, die precies de essentie van RITE weergeven. Een opdracht die bol stond van de zintuiglijkheid. Daar houden we van.

Rite post op instagram
Rite website op mobiel
Rite website

Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op!